China, het land van mogelijkheden.

China, het land van mogelijkheden.

4 februari 2020 0 Door Jildou

China heeft een ver teruggaande geschiedenis, waarin gastvrijheid, eten en tradities een grote rol spelen. Wie China bezoekt staat versteld van de pracht en praal, heeft een gevoel van thuiskomen en met open armen verwelkomd worden door de inwoners. Op dit moment wordt er een schaduw geworpen over dit prachtige land, met de uitbraak van een nieuw coronavirus. Als Loopper doen we veel zaken met China en deze mindere tijd staat ons dicht aan het hart. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het land zich binnen een mum van tijd zal herstellen en we het sterke China snel weer terug zien. In deze blog beschrijven wij waarom China zo een pracht land is en wij iedereen aanraden om dit met eigen ogen te aanschouwen.

De tradities

De tradities in China worden anders benaderd dan hier in Europa. Alhoewel verjaardagen, nieuw jaar en feestelijkheden zoals trouwen en geboortes, ook hier belangrijk zijn, worden ze op een andere manier gevierd. Zo staat bij de Chinezen de kleur wit in het teken van rouw en rood voor liefde. Daarom zie je ook vaak bij bruiloften dat de bruid een rood gewaad draagt in plaats van wit. Het nieuw jaar wordt berekend met de maanstanden en valt dus elk jaar op een andere datum. Het hele land is bij deze feestelijkheid weken vrij om het nieuwe jaar goed in te luiden met familie.

Het jaar van de rat

Dit jaar is het jaar van de rat. Op 25 januari is het nieuwe jaar ingeluid, de overgang van het varken naar de rat. Zoals wij gebruik maken van sterrenbeelden gebruiken de Chinezen de dierenriem. Ieder jaar staat in het teken van een van de 12 dieren, rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en het varken. Het jaar waarin jij geboren wordt geeft jou je dier. Het dier van dit jaar, de rat staat bekend om zijn charmante manier van doen, slim zijn, efficiënt, flexibel, stiekem zijn maar het meest belangrijke: vitaliteit (vooral in verband met de recentelijke gebeurtenissen een goede eigenschap).  Het jaar van de rat gaat ervoor zorgen dat alles snel weer terugkeert naar ‘normaal’, wij hebben er het volle vertrouwen in.

De wondere wereld van Chinees eten

China staat bekend om zijn avontuurlijke keuken. Wij kennen de nasi, babi pangang en gyoza bijvoorbeeld, maar dit is maar het allerhoogste puntje van de ijsberg. Waar wij hier in Nederland ons houden bij rund, varken en ander gevogelte, eten chinezen bijna alles. Steeds meer zie je filmpjes verschijnen van speciale maaltijden zoals, slangen, vleermuizen en verschillende soorten insecten. Omdat China een lange tijd grotendeels een arm land was, werd er gebruik gemaakt van al het voedsel wat ze maar konden vinden, hierdoor is niets te gek om op te eten. Maar naast het standaard Nederlands-Chinees wat wij al zo lang eten, beginnen ook wij avontuurlijk te worden als het op de Chinese keuken aankomt. Zo kan je tegenwoordig hotpots krijgen, won ton soep en andere traditionele gerechten zoals Pekingeend en Ma Po Tofu (pittig tofu gerecht). Wij slaan de slangen nog even af, maar proberen naar hartenlust de meer traditionele Chinese gerechten.

Een natuur- en geschiedenisrijk land

Vaak vergeten we dat China niet alleen bestaat uit drukke steden met wolkenkrabbers en hordes van mensen. Buiten de steden vind je prachtige landschappen, natuurparken en hoge bergen. In het Noorden ligt het Binnen-Mongolië een streek met wilde paarden uitgestrekte graslanden en veel ander natuurpracht. De Yunnan provincie in het midden zuiden van China bestaat uit bergen met de mooiste vormen vol met groen landschap. Ook de steden hebben een rijke geschiedenis, neem bijvoorbeeld Beijing, deze stad bestaat al meer dan 3000 jaar, met de Chinese muur en de zeven wereldwonderen maar een busrit verwijderd. Overal in het land zijn imposante bezienswaardigheden te vinden, een immens groot uitgebeitelde Boeddha, Tibetaanse kloosters en het Terracotta leger met beelden uit de tijd van de 1e keizer.

Innovatie en ontwikkeling

In de laatste 25 jaar heeft China zich ontwikkeld tot een grote speler in de industrie van productie en innovatie. Voornamelijk textiel en technologie komen veelal uit China. Door voordelige omstandigheden voor start ups en een groot budget voor educatie blijft China stijgen in de ranks. Iedereen werkt gigantisch hard, staat altijd klaar voor de klant en zorgt voor een snel en vlot proces. Wij vragen het, zij hebben het of kunnen het maken, niets is te gek!

China heeft zichzelf al vaker teruggevochten van slechte situaties en zonder twijfel zullen zij ook deze tegenslag gebruiken om sterker te worden. Wij steunen ze in hun gevecht tegen dit virus en wensen iedereen sterkte die te maken heeft met deze tegenspoed.

We sluiten af met een met een gelukswens dat men gebruikt om het land voorspoed te wensen: 中国加油