Gelukkig Chinees Nieuwjaar!

Gelukkig Chinees Nieuwjaar!

5 februari 2019 0 Door Jildou

Het is tijd voor Chinees Nieuwjaar. Ze sluiten het jaar van de hond af en beginnen aan het jaar van het varken. Het Chinees Nieuwjaar is even wat anders dan bij ons. Het nieuwe jaar wordt bepaald aan de hand van de maankalender, maar valt altijd tussen 21 Januari en 21 Februari. Dit jaar is dat 5 Februari. Wij kennen de jaarwisseling als een eenmalig feest als we het nieuwe jaar inluiden, maar in China wordt dit echt groots gevierd. De viering duurt maar liefst 15 dagen, van de volle maan tot de volgende volle maan. Familie, vuurwerk en eten staan centraal bij dit feest.

Wij hebben een paar leuke weetjes over Chinees Nieuwjaar verzameld, een leuke manier om meer te weten te komen, ook voor ons!

Weetje 1:

90% Van het vuurwerk wat over de wereld te koop is wordt in China gemaakt. Tijdens de Chinese jaarwisseling wordt er meer vuurwerk afgestoken in 1 uur dan ergens anders op de wereld.

Weetje 2:

Elke dag staat in het teken van iets speciaals, op de 2e dag bijvoorbeeld moet iedereen extra lief zijn voor zijn hond.

Weetje 3:

Tijdens deze 15 dagen is er sprake van de grootste jaarlijkse migratie van de wereld. Iedereen reist het hele land door met de trein, auto en het vliegtuig om bij zijn of haar familie en vrienden te kunnen zijn.

Weetje 4:

Tijdens de jaarwisseling worden alle ramen en deuren open gezet zodat het oude jaar het huis uit kan en het nieuwe erin.

Weetje 5:

Wij steken vuurwerk voornamelijk af omdat we het leuk en mooi vinden. Maar in China heeft het wel degelijk een doel, het wegjagen van slechte geesten. Hoe harder de knal des te beter.

Weetje 6:

Alles is rood! Van de lampionnen op de straten tot de enveloppen met “geluksgeld” erin.

Weetje 7:

Iedereen koopt massaal nieuwe kleding en meet zichzelf een nieuw kapsel aan. Tijd voor een nieuw begin.

Wat betekent dit voor ons en jullie?

Voor veel bedrijven betekent dit dat de import stil ligt voor 3 weken en kan het dus goed lang duren voor sommige producten om geleverd te worden. Gelukkig kunnen wij bij Loopper zeggen dat 90% van onze producten zich in Europa bevinden. Dit betekent dat bijna al onze producten hun gewone levertijd behouden.

Om deze blog goed af te sluiten, wij wensen iedereen een Chunjie/新年快乐, oftewel een gelukkig Nieuw Jaar!

Social media

Blijf op de hoogte van al onze nieuwe of uitgelichte producten. Volg ons op InstagramFacebook of neem een kijkje op onze LinkedIn pagina.