Het verbod op plastic tassen en de duurzame oplossing

Het verbod op plastic tassen en de duurzame oplossing

16 oktober 2018 0 Door Jildou

Het verbod op gratis plastic tassen

Per 1 januari 2016 is het verboden om gratis plastic tassen te verstrekken bij een verkoop. Dit is besloten door de overheid om zwerfafval en verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Voor de winkelier is dit een grote verandering, maar u als bedrijf zou hier goed op kunnen inspelen. Wat houdt deze regelgeving precies in en hoe kunt u als bedrijf hiervan profiteren.

Plastic tas als zwerfafval

Wat mag niet en wat wel?

Een verkoper mag sinds 1 januari 2016 geen gratis plastic tassen verstrekken bij verkoop van zijn producten. Hieronder vallen de reguliere plastic tassen, maar ook:

  • tassen met een plastic voering of coating.
  • plastic tassen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar plastic
  • biobased plastic tassen

Uitzonderingen op de regel:

  • bij de verkoop van losse voedingsmiddelen om deze te beschermen tegen vuil en ziekteverwekkers;
  • bij de verkoop van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte in een niet afgesloten verpakking;
  • om verspilling van voedsel tegen te gaan;
  • bij de verkoop van taxfree gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels (bijvoorbeeld op Schiphol)

Een verkoper mag echter wel een plastic tas verstrekken tegen betaling. Vanuit de overheid is er geen minimaal bedrag gesteld, maar zij geven een richtprijs van € 0,25. De verkoper is dus geheel vrij om zijn eigen prijs in te stellen.

Plastic tassen als reclame

Als ondernemer is het niet verboden om plastic tassen uit te delen voor reclame doeleinden. Dit betekent dat u als bedrijf geen limitering heeft op het uitdelen van bijvoorbeeld gelamineerde boodschappen tassen of zelfs plastic tassen (mits er geen directe verkoop van producten plaats vindt).

Herbruikbare boodschappentas bedrukken

Sinds het verbod van 2016 zijn we al goed op weg, het verstrekken van plastic zakjes is met 71% gedaald over de afgelopen 2 jaar. Volgens winkeliers neemt op dit moment 6 van de 10 Herbruikbare boodschappentasklanten zijn eigen boodschappentas mee. Dit is goed nieuws voor het milieu maar ook voor uw bedrijf.

Bij Loopper hebben we er bewust voor gekozen om geen eenmalig bruikbare plastic tassen in ons assortiment op te nemen. In plaats daarvan bieden wij een groot assortiment draagtassen aan, die zeer geschikt zijn voor boodschappen en andere zaken. Of u nu graag een katoenen draagtas of een polyester draagtas zoekt, wij bieden ze aan in verschillende maten en modellen. Bijvoorbeeld deze non-woven boodschappentas. Met zijn aantrekkelijke uiterlijk en handige vakjes is dit een van onze favorieten.Laat Loopper uw herbruikbare boodschappentas bedrukken met uw logo en help uw klanten en relaties om een steentje bij te dragen aan het milieu.

Volg ons op Social media

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen en nieuws, neem dan even een kijkje op onze Facebook en Instagram pagina, of volg ons LinkedIn account.