Gratitude journal

Gratitude journal

2 oktober 2018 0 Door Jildou

Ontdek wat jou dag goed maakt.

We maken het allemaal wel eens mee, stress. Vooral op de werkvloer kan dit een veel voorkomend verschijnsel zijn. Alhoewel het in zekere mate bevorderlijk kan zijn voor het proces van probleem oplossing en efficiënt werken, kan het vaak ook voor problemen zorgen. In de ideale wereld zouden we het graag zien verdwijnen. Realistisch gezien is dit helaas niet haalbaar. Het managen van een drukke dag kan soms moeilijk zijn. Het bijhouden van een ‘gratitude journal’ is een manier om gezonder en gelukkiger door het leven te kunnen gaan en dit zonder al te veel moeite. Naast het bijhouden van een ‘gratitude journal’ bestaan er nog veel verschillende soorten oefeningen, maar de ‘gratitude journal’ is een van de eenvoudigere en effectieve manieren.

Gratitude Journal

Gratitude journal, oftwel een dankbaarheid dagboek. Wat houdt dit precies in? Hoe draagt dit bij aan de gezondheid en kwaliteit van het leven en hoeveel tijd neemt het in beslag? Volgens een onderzoek, uitgevoerd door de University of Minnesota en de University of Florida, werkt het schrijven van een gratitude journal, stress verminderend en kalmerend. “Sign me up!”.

Wat zijn de voordelen van een ‘gratitude journal’?

Naast de eerder genoemde voordelen zoals een gezonder leven en een kalmerende uitwerking, kan het schrijven van een ‘gratitude journal’ nog meer positieve uitwerkingen hebben, zoals;

  • Ontdekken welke dingen belangrijk zijn voor jou, wat jou daadwerkelijk gelukkig maakt;
  • Het inzicht creëren welke doelen je in het leven wil bereiken en welke aspecten minder belangrijk zijn en dus minder tijdsbesteding verdienen;
  • Je leert meer over jezelf en wordt hierdoor meer zelfbewust;
  • Je leert te focussen op wat belangrijk is voor jou;
  • Het kan je helpen op de wat zwaardere dagen, blader terug door de bladzijden en lees alle dingen die je opgeschreven hebt. Dit geeft je perspectief en helpt vaak om over de “blues van de dag” heen te komen.

Ieder van deze voordelen op zich draagt weer bij aan een gelukkiger, gezonder en minder stressvol leven.

Hoe werkt het precies?

Een gratitude journal kan heel simpel geschreven worden in een notitieboekje of schriftje. Het wordt aangeraden om iedere avond, voor het slapengaan 10-15 minuten te spenderen voor het schrijven in je gratitude journal. Mocht je dit niet volhouden, geen zorgen. Vind je eigen ritme en tijd van de dag dat jou het beste uitkomt! Om er voor te zorgen dat je het niet vergeet, is het handig om je notitieboekje of schriftje op je nachtkastje te leggen.  Schrijf vervolgens minimaal 3 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dit kunnen hele simpele dingen zijn zoals ‘dat gezellige ontbijt van vanochtend’, ‘het lekkere weer’ maar ook ‘family’ of een nieuw huis. Het gaat erom dat je dingen opschrijft waar jij dankbaar voor bent geweest die dag, hoe klein ook!

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een notitieboekje of schriftje aanschaffen en iedere avond even de tijd nemen om op te schrijven wat jou blij maakte die dag.

Notitieboekjes

Om je vast op weg te helpen heeft Loopper een breed assortiment van notitieboekjes en schriftjes. Van de mooie moleskine notitieboekjes tot simpele gelinieerde soft cover schriften. Neem een kijkje op onze website en vind daar in een handomdraai je nieuwe ‘gratitude journal’. Nu kan je aan de slag met het verminderen van stress en op zoek naar een gelukkiger en gezonder leven!

Volg ons op social media

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen en nieuws, neem dan even een kijkje op onze Facebook en Instagram pagina, of volg ons LinkedIn account.