Telefoonloos fietsen, overleef het met deze tips!

Telefoonloos fietsen, overleef het met deze tips!

16 juli 2019 0 Door Jildou

Sinds 1 Juli 2019 is het niet alleen voor auto’s verboden om mobiele apparatuur te gebruiken in het verkeer, maar ook voor fietsers en bijvoorbeeld trambestuurders. De nieuwe wet geldt voor zowel fietsers, als brommer/scooters, gehandicapten voertuig bestuurders en trams. Voetgangers en ruiters vallen niet onder deze wet, maar er wordt wel verwacht van deze laatste partijen dat er verantwoordelijk om gegaan wordt met het telefoongebruik in het verkeer.

Het gevaar van mobiele apparatuur in het verkeer

De helft van smartphone gebruikers (ongeveer 5 miljoen!) gebruikt zijn telefoon onderweg. Dit leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Door het gebruik van je smartphone op de fiets wordt de kans op een ongeluk minstens 25 keer groter. De grootste verleiding zit hem in binnenkomende berichten, even snel checken, even snel antwoorden, het lijkt onschuldig, maar de cijfers liegen niet.

Hoogte van boetes

De boete van het gebruik in het verkeer verschilt per bestuurder. Zo betaalt een fietser 95, een brommer/scooter bestuurder 160 en een trambestuurder/autobestuurder 240. Bedragen die je liever in je zak houdt (net als je telefoon). Wij zetten een paar tips op een rijtje die er voor zorgen dat je nog steeds kan navigeren en bellen zonder een gevaar te vormen in het verkeer.

5 tips voor veilig gebruik

Tip 1: Zet je mobiel op ‘niet storen’ (of op slaapstand voor iPhone gebruikers). Weet je niet hoe dat moet? Kijk hier voor iPhone en hier voor Android-toestellen.

Tip 2: Maak gebruik van een telefoonhouder zodat je gemakkelijk kan blijven navigeren. Let wel op dat typen en berichtjes beantwoorden of lezen via een telefoonhouder nog steeds verboden is. Het bekijken van navigatie op deze manier wordt gedoogd.

Tip 3: Schaf een smartwatch aan. De wet stelt namelijk dat bevestiging op het lichaam niet gelijk staat aan vasthouden. Met een smartwatch kan je in 1 oogopslag je route of inkomende berichtjes bekijken.

Tip 4: Maak gebruik van oortjes met een bedieningsknop aan het draadje of oordop zelf. Zo kan je nummers waar je niet naar wil luisteren skippen en het volume aanpassen zonder je telefoon er bij te hoeven pakken. Let wel op: luisteren naar luide muziek waardoor je het omgevingsgeluid niet meer hoort is wel verboden.

Tip 5: Als je weet dat iemand onderweg is en deelneemt aan het verkeer, val hen dan niet lastig met berichten. Is het dringend? Bel dan even. Een bestuurder kan even stil gaan staan of gebruik maken van handsfree bellen.

Stay safe

De actie MONO voert sinds een klein jaar actief een campagne voor veilig gebruik van smartphones in het verkeer. Via deze link kan je alle regels en details van het verbod op smartphone gebruik naslaan, of bestel en bedruk nu een van de genoemde producten bij Loopper zodat je werknemers veilig de weg op kunnen.

Social media

Blijf op de hoogte van al onze capriolen en uitgelichte producten via onze social media kanalen. Volg ons op InstagramFacebook of neem een kijkje op onze LinkedIn pagina.